Historiek

Toen in September 1967 Ilse en Guido binnenstapten in de plaatselijke dansschool in het Antwerpse om zich in te schrijven voor de beginnerscursus, deed niets vermoeden dat zij in 1972 een eigen dansschool zouden beginnen in Herent.

Toeval en samenloop van omstandigheden, een dosis talent, een uitgesproken drang naar perfectionisme en liefde voor de dans, deden hen begin 1972 overstappen naar de wereld der beroepsdansers.

Na een lange zoektocht naar een geschikte zaal werd beslist om het gebouw aan de Mechelsesteenweg 732 te Herent aan te kopen. Terwijl het gebouw aan de buitenzijde toonbaar was, was het binnenin een ware puinhoop. Met de hulp van familie en een paar vrienden, de nodige vaklui voor de dingen die men niet zelf kon afwerken en een, voor die tijd, torenhoge schuld werd in een mum van tijd een bruikbare zaal tevoorschijn getoverd.

Oktober 1972 ging men officieel van start met Dansschool De Smet - Camby.

Na een drietal jaar te hebben vertoefd tussen hangen en wurgen werd er alles of niets gespeeld. Beiden werden full-time beroepsdanser en dansleraar. En kijk, plots ging alles beter. De danscursussen groeiden, het aantal leerlingen ging in een stijgende lijn en een eerste titel van Belgisch professional kampioen werd binnengehaald.

In de daarop volgende jaren zouden nog acht Belgische titels en een groot aantal ereplaatsen in binnen en buitenlandse wedstrijden, evenals een reeks halve finale plaatsen in Europese en Wereldkampioenschappen volgen.

Maar hun beider interesse ging bovenal uit naar het lesgeven. Toen de keuze tussen het verder uitbouwen van de eigen wedstrijdcarrière en het verder uitbouwen van de dansschool zich opdrong, was een beslissing snel genomen. Resoluut werd gekozen voor de verdere expansie van de dansschool.

In de loop der jaren werd een tweede zaal gebouwd aan het bestaande gebouw. Het cursusaanbod werd verder uitgebreid. Guido engageerde zich als bestuurslid in de beroepsvereniging voor dansleraren (BULDO) en Ilse startte mee een circuit van disco- en showdanswedstrijden, ondertussen bleven zij door les te nemen bij buitenlandse toptrainers hun eigen kennis en kunde vergroten.

Beiden profileerden zich als gewaardeerde lesgevers en trainers. Het succes van hun dansschool was daarvan een getrouwe weerspiegeling.

De gezinsuitbreiding van februari 1986 betekende een extra aansporing om Dansschool De Smet - Camby nog verder uit te bouwen. Een extra leraar werd aangetrokken, het aantal cursussen vergroot, de leerstof en de lesmethode verder verfijnd. De cursussen raakten volzet, de zalen te klein, koortsachtig werd gezocht naar verdere uitbreidingsmogelijkheden.

In afwachting dat een oplossing werd gevonden werd de zaak omgevormd naar een vennootschapsvorm. Dansschool De Smet Camby N.V. was een feit.

In 1991 werd dan overgegaan tot de aankoop van het perceel Mechelsesteenweg 731 en werd begonnen met de bouw van een nieuw gebouw. Er werden opnieuw extra dansleraren aangetrokken om verdere uitbouw mogelijk te maken.

Ondertussen werd Guido voorzitter van de Belgische beroepsvereniging en via de tussenstap als voorzitter van de Europese vereniging voor social dance (= recreatiedans in tegenstelling tot sportdansen) ook ondervoorzitter van de World Social Dance Committee.

Door de succesvolle lesmethode van hun dansschool, werden Ilse en Guido ook regelmatig gevraagde gastleraren op grote buitenlandse dansleraren congressen. Ondertussen is dansschool De Smet - Camby uitgegroeid tot één van België's grootste en succesrijkste dansscholen. Naam en faam zijn niet alleen gekend in eigen streek maar ook ver daarbuiten tot over de landsgrenzen.

Toen in september 2006 ook zoon Yuri in de zaak stapte betekende dit samen met het aantrekken van enkele jonge leraren een extra dynamiek. Meer dan ooit staat Dansschool De Smet-Camby voor kwalitatief dansonderricht en amusement voor jong en oud.